niedziela, 19 stycznia
Strona głównaAktualnościWałcz nie zmarnuje

Wałcz nie zmarnuje

Wałcz jako pierwsze miasto w województwie zachodniopomorskim wypracuje strategię niemarnowania żywności i procedurę zagospodarowania nadwyżek. Spotkanie poświęcone temu tematowi odbyło się 17 lipca w ratuszu.

Bank Żywności w Pile wspiera wałecki samorząd poprzez warsztaty i konsultacje. Instytucja w ubiegłym roku po konsultacjach m.in. z mieszkańcami i organizacjami pozarządowymi wypracowała zbiór rekomendacji na temat niemarnowania wszelkich zasobów (m.in. żywności, wody, energii elektrycznej), które przedstawiła pilskiemu samorządowi do wdrożenia. Pilski BŻ teraz pomaga wałeckiemu samorządowi w rozwiązaniu problemu marnotrawstwa żywności. Pracownicy organizacji liczą, że za przykładem Wałcza pójdą też inne samorządy w województwie.

Każdego roku w Polsce marnuje się 9,5 mln ton jedzenia, to aż 250 kilogramów żywności w przeliczeniu na Polaka. Kiedy wyrzucamy produkty spożywcze, marnujemy także energię i wodę potrzebną do jej wytworzenia oraz paliwo niezbędne do transportu oraz wytwarzamy odpady. Najwięcej jedzenia niestety marnujemy w domach. Restauracje i sklepy wielkopowierzchniowe lepiej radzą sobie z tym problemem, np. przekazując żywność organizacjom pomocowym.

Przeprowadziliśmy ankiety i rozmowy z restauratorami. Z ich wypowiedzi wynika, że potrafią tak gospodarować żywnością, żeby się nie marnowała, dlatego chcemy się skupić na zapobieganiu marnotrawstwu żywności w gospodarstwach domowych – mówiła naczelniczka Wydziału Spraw Społecznych Urzędu Miasta Anna Czerniewicz. – Zależy nam na prowadzeniu działań edukacyjnych w placówkach oświatowych. To najmłodsi często wywierają pozytywny wpływ na rodziców jeśli chodzi o kwestie ekologiczne.

U nas żywność się nie marnuje – poinformowała dyrektorka Zakładu Aktywności Zawodowej w Wałczu Jolanta Pawlus. – Jeśli coś zostaje, ogłaszamy na tę żywność obniżkę w wysokości 50 procent, z której mogą skorzystać nasi pracownicy. Z kolei wszelkie odpady roślinne, powstające przy przygotowywaniu potraw, trafiają do zaprzyjaźnionych hodowców zwierząt, którzy je od nas odbierają. Podobnie mamy zapewniony odbiór odpadów, które pozostają na talerzach naszych klientów i których – z oczywistych względów – nie możemy już nikomu przekazać.

To jedno z wielu spotkań ma na celu wypracowanie dobrych praktyk w obszarze niemarnowania żywności. Wzięło w nim udział kilkanaście osób – głównie przedstawicieli organizacji pozarządowych. Zabrakło niestety właścicieli restauracji i małych sklepów, gdzie żywność także jest marnowana. Te osoby jednak w każdym momencie mogą dołączyć do prac nad strategią.

Cieszę się, że jesteśmy pierwszą gminą w województwie, która chce wypracować dobre praktyki w obszarze zapobiegania marnowaniu żywności. To bardzo ważny dla nas temat – podkreśla burmistrz Maciej Żebrowski. – Mamy silnego partnera, pilski Bank Żywności, z wiedzy i doświadczenia ludzi tam pracujących czerpie wiele osób i organizacji. Nie boją się wyzwań i trudnych zadań. Jestem przekonany, że razem wypracujemy takie rozwiązania, które pozwolą na rozwiązanie tego problemu.

Urząd Miasta w Wałczu zachęca do wypełnienia ankiety dotyczącej niemarnowania żywności, można ją znaleźć  TUTAJ

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Zobacz również

Studnica chce do Kalisza

Jak pozyskiwać środki unijne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Reklama -spot_img

Popularne

Pomaganie ptakom to kwestia nieoczywista

Studnica chce do Kalisza

Czas na mikrogranty!