sobota, 18 maja
Strona głównaAktualnościWałcz nie zmarnuje

Wałcz nie zmarnuje

Wałcz jako pierwsze miasto w województwie zachodniopomorskim wypracuje strategię niemarnowania żywności i procedurę zagospodarowania nadwyżek. Spotkanie poświęcone temu tematowi odbyło się 17 lipca w ratuszu.

Bank Żywności w Pile wspiera wałecki samorząd poprzez warsztaty i konsultacje. Instytucja w ubiegłym roku po konsultacjach m.in. z mieszkańcami i organizacjami pozarządowymi wypracowała zbiór rekomendacji na temat niemarnowania wszelkich zasobów (m.in. żywności, wody, energii elektrycznej), które przedstawiła pilskiemu samorządowi do wdrożenia. Pilski BŻ teraz pomaga wałeckiemu samorządowi w rozwiązaniu problemu marnotrawstwa żywności. Pracownicy organizacji liczą, że za przykładem Wałcza pójdą też inne samorządy w województwie.

Każdego roku w Polsce marnuje się 9,5 mln ton jedzenia, to aż 250 kilogramów żywności w przeliczeniu na Polaka. Kiedy wyrzucamy produkty spożywcze, marnujemy także energię i wodę potrzebną do jej wytworzenia oraz paliwo niezbędne do transportu oraz wytwarzamy odpady. Najwięcej jedzenia niestety marnujemy w domach. Restauracje i sklepy wielkopowierzchniowe lepiej radzą sobie z tym problemem, np. przekazując żywność organizacjom pomocowym.

Przeprowadziliśmy ankiety i rozmowy z restauratorami. Z ich wypowiedzi wynika, że potrafią tak gospodarować żywnością, żeby się nie marnowała, dlatego chcemy się skupić na zapobieganiu marnotrawstwu żywności w gospodarstwach domowych – mówiła naczelniczka Wydziału Spraw Społecznych Urzędu Miasta Anna Czerniewicz. – Zależy nam na prowadzeniu działań edukacyjnych w placówkach oświatowych. To najmłodsi często wywierają pozytywny wpływ na rodziców jeśli chodzi o kwestie ekologiczne.

U nas żywność się nie marnuje – poinformowała dyrektorka Zakładu Aktywności Zawodowej w Wałczu Jolanta Pawlus. – Jeśli coś zostaje, ogłaszamy na tę żywność obniżkę w wysokości 50 procent, z której mogą skorzystać nasi pracownicy. Z kolei wszelkie odpady roślinne, powstające przy przygotowywaniu potraw, trafiają do zaprzyjaźnionych hodowców zwierząt, którzy je od nas odbierają. Podobnie mamy zapewniony odbiór odpadów, które pozostają na talerzach naszych klientów i których – z oczywistych względów – nie możemy już nikomu przekazać.

To jedno z wielu spotkań ma na celu wypracowanie dobrych praktyk w obszarze niemarnowania żywności. Wzięło w nim udział kilkanaście osób – głównie przedstawicieli organizacji pozarządowych. Zabrakło niestety właścicieli restauracji i małych sklepów, gdzie żywność także jest marnowana. Te osoby jednak w każdym momencie mogą dołączyć do prac nad strategią.

Cieszę się, że jesteśmy pierwszą gminą w województwie, która chce wypracować dobre praktyki w obszarze zapobiegania marnowaniu żywności. To bardzo ważny dla nas temat – podkreśla burmistrz Maciej Żebrowski. – Mamy silnego partnera, pilski Bank Żywności, z wiedzy i doświadczenia ludzi tam pracujących czerpie wiele osób i organizacji. Nie boją się wyzwań i trudnych zadań. Jestem przekonany, że razem wypracujemy takie rozwiązania, które pozwolą na rozwiązanie tego problemu.

Urząd Miasta w Wałczu zachęca do wypełnienia ankiety dotyczącej niemarnowania żywności, można ją znaleźć  TUTAJ

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Zobacz również

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Popularne